PORTALE PARTNERÓW
DIETA

Co dobrego można przygotować z dziczyzny?

Dziczyzna w naszym kraju cieszy się coraz większym uznaniem, jednak wiele osób ma sporo obaw o smak mięsa i sposób jego przygotowania. Często panuje nadal stereotyp, że mięso z dzika czy jelenia jest suche i twarde, a przyrządzanie potraw z niego oznacza wiele godzin spędzonych w kuchni. Okazuje się, że obróbka mięsa z dzika czy jelenia praktycznie niczym się nie różni od przygotowania do spożycia np. wołowiny. Mistrzowie kuchni podkreślają, że dziczyzna przed przygotowaniem powinna być zamrożona. Nabiera ona wtedy kruchości i nie trzeba się martwic, że po przyrządzeniu będzie zbyt twarda.

Warto sięgać po gotowe wyroby

Nie wszyscy jednak decydują się na samodzielne przygotowanie dań  dzika czy innych zwierząt leśnych. Dla nich swoją ofertę przygotowały takie miejsca jak np. Leśniczówka (http://www.lesniczowka.net/). Zatrudnieni w nich fachowcy wiedzą jak zadbać o podniebienie i który przysmak będzie cieszyć się największą popularnością. Czego szukają klienci? Produktów, które łączą tradycyjny smak z nowoczesnym podejściem, taki jest np. pasztet z sarny z dodatkiem konfitury z cebulą czy chorizo z dzika. To ostatnie to połączenie tradycyjnej kiełbasy polskiej, znanej jeszcze w czasach szlacheckich ze smakami pochodzącymi z dalekiej Hiszpanii.

Chorizo to nie wszystko. Ciekawą propozycją jest także salami z jelenia. Jest to rodzaj kiełbasy, która długo dojrzewa i wyróżnia się marmurkową strukturą przypominające tradycyjne salami. O jej smaku decyzje dobór przypraw, gdzie na pierwszy plan wysuwają się ziarna pieprzu zielonego, ziele angielskie, gałka muszkatołowa oraz gorczyca, która dopełnia całości. Produkt ten jest reklamowany jako luksusowy, choć jego cena jest bardzo przystępna. To, co ważne, to produkty, które ze względu na proces obróbki posiadają długi okres przydatności do spożycia. Znaczenie ma fakt, a by produkty z dziczyzny, które trafiają na stół były ze sprawdzonego źródła. Tylko wtedy mamy pewność, że będzie ona nie tylko smaczna i zdrowa, a jej spożywanie będzie bezpieczne. Mięso musi być przebadane przez lekarza weterynarii.

.